top of page
Zoeken

Beweegtips van OLVG-arts Jeroen Jansen

Bijgewerkt op: 18 apr. 2023

Ter voorbereiding op de Indische Buurt Run spraken we met Jeroen Jansen, maag-darm-lever- arts aan het OLVG en medisch directeur van Poli-Direct. Jeroen is hardloper en wielrenner en loopt op 28 mei met een team van collega’s mee tijdens de Indische Buurt Run. Als medisch specialisten zien zij dagelijks het belang van een actieve leefstijl. Mensen die bewegen leven langer en gezonder. Ook als je op latere leeftijd begint, draagt dat nog steeds bij aan een gezonder leven. Als sportende arts deelt Jeroen graag zijn tips voor bewegen.

Zelf loopt Jeroen Jansen voor de ontspanning. “Ik stop elke uitdaging van de week in een vakje. Tijdens het hardlopen mogen die vakjes weer open. En als tijdens een storm, komen de antwoorden op de uitdagingen vanzelf op me afwaaien. Zo heb ik veel minder last van problemen tijdens mijn werk.”

TIP 1: Beweeg! Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt. Beweeg waar en wanneer je kan, alle kleine beetjes helpen. Het hoeft echt geen topsport te zijn, juist niet. Lage belastingsport is het meeste gezond. Is er een trap naast de lift? Neem de trap. Moet je wachten op de tram? Loop alvast naar de volgende halte. Ben je op een nieuwe plek? Verken de omgeving wandelend. Is je werk of school meer dan 20 minuten lopen? Dat is ideaal want vanaf 20 minuten bewegen maakt je lichaam stoffen aan waar je op korte termijn blijer van wordt en op lange termijn ook nog gezonder. TIP 2: Beweeg samen Voor je lichaam en geest is het belangrijk dat je beweegt. Dat kan je alleen doen, maar samen met anderen is veel beter en leuker. Kom samen in beweging en sluit af met iets leuks zoals een lekker bakje koffie. Als je samen beweegt kan je elkaar motiveren. Als je samen beweegt heb je meer plezier. Als je samen beweegt ben je niet alleen. “Beweeg samen en sluit af met iets leuks.” TIP 3: Stel een doel Een doel stellen is altijd goed. Het motiveert je, het daagt je uit en stimuleert om nog beter te worden. Spreek met je hardloopmaatje af om mee te doen aan een georganiseerde loop. Doe samen mee op een afstand die je goed aankan en kijk hoe dat voelt. Bevalt het? Kon je de afstand en de loopsnelheid goed aan? Stel dan je doel iets hoger en ga de volgende keer voor een grotere afstand of een hogere loopsnelheid.

De afstanden tijdens de Indische Buurt Run zijn hele mooie doelen als je net begint met lopen. TIP 4: Bouw het op Wil je groeien? Verder en harder lopen? Bouw dan afstand en loopsnelheid rustig op. Kan je nu 2km op snelheid rennen? Dan kan je lichaam ook al 4km op een rustig tempo joggen. Houd bij hoever je kan rennen op snelheid. Train de keren daarna drie keer die afstand om je loopsnelheid te verbeteren. En train daarna drie keer de dubbele afstand op een rustig tempo. Wissel dit af en je zal zien dat je steeds verder en sneller kan lopen. “Als je 5 km kan hardlopen is dat het begin van je halve marathon.” “Ik loop om te ontspannen.” Waar loop jij voor? Jeroen Jansen MDL-arts OLVG en medisch directeur van Poli-Direct

Lees hier de volledige nieuwsbrief


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page